Διατροφική Αξία

Τα ψάρια αποτελούν πλούσια πηγή πρωτεινών και απαραίτητων αμινοξέων.Είναι πλούσια σε βιταμίνες( Α,D,B3,Ε,Κ) ασβέστιο,ψευδάργυρο και φώσφορο. 

Ασβέστιο περιέχουν κυρίως τα μικρά ψάρια που τρώγονται με τα κόκκαλα ενώ γενικότερα ο ψευδάργυρος που περιέχουν τα ψάρια ενισχύουν την μνήμη και τη συγκέντρωση. 

Τα λίπη των ψαριών είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, γνωστά ως ω-3 απαραίτητα για τον οργανισμό μας καθώς προλαμβάνουν και αντιμετωπίζουν αρκετές ασθένειες όπως καρδιαγγειακά νοσήματα,ανωμαλίες του ανοσοποιητικού συστήματος,καρκίνο του μαστού ή του προστάτη κ.ά.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιθρομβωτικές ιδιότητες, εμποδίζοντας την εμφάνιση αρρυθμιών. Επίσης τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα σε περιόδους πνευματικής καταπόνησης καθώς τροφοδοτούν τον εγκέφαλο, αυξάνουν τη συγκέντρωση, βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και οξύνουν τα αντανακλαστικά.

Επιπλέον το ψάρι μαγειρεύεται πιο γρήγορα και πιο εύκολα από το κρέας και είναι πολύ εύπεπτο. Να θυμάστε πάντα ότι για να γίνει πρόσληψη των θρεπτικών αυτών συστατικών τα ψάρια πρέπει να είναι φρέσκα.


Archives